Alkol Raporlarında Mg/dL ve Promil Nisap Farkı
Alkol Raporlarında Mg/dL ve Promil Nisap Farkı
Adli Tıp, Hastane ve Karakol Tarafından Düzenlenen Alkol Raporlarında Mg/dL ve Promil Nisap Farkı
Herhangi bir adli olayda olayın şüphelisi olan kişilerden, fiiliyatın mağduru olduğu iddia edilen kişilerden ilgili kolluk birimince yahut kolluk kuvvetinin işlem yapmasının fiilen yahut usulen mümkün olmadığı durumlarda bu kişilerin hastanelerin ilgili birimlerinde çeşitli şekilde alkol ölçümü yapılmaktadır. Alkol ölçümü teknik cihazlarla (üfleme yolu ile) yahut kan örneğinden alınan etanol ölçümü ile yapılabilmektedir.
Alkol değerlendirmesi özellikle 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ''Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında araç sürme yasağı'' kenar başlıklı 48. maddesindeki
Yapılan tespit sonucunda, 0.50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında, fiili bir suç oluştursa bile, 700 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi altı ay süreyle geri alınır. Hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0.21 olarak uygulanır. Alkollü olarak araç kullanma nedeniyle sürücü belgesi geri alınan kişiye, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde; ikinci defasında 877 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgeleri iki yıl süreyle, üç veya üçten fazlasında ise, 1.407 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgeleri her seferinde beşer yıl süreyle geri alınır. Sürücü belgelerinin herhangi bir nedenle geçici olarak geri alınmış olması hâlinde belirtilen süreler, geçici alma süresinin bitiminde başlar. hüküm gereği kişilerin idari para cezaları ile cezalandırılmalarına
Yapılan tespit sonucunda, 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanununun 179 uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükümleri uygulanır. Hususi otomobil sürücüleri bakımından 0.50 promilin, diğer araç sürücüleri bakımından 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına sebebiyet vermesi hâlinde, ayrıca Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanır. Uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere 3.600 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi beş yıl süreyle geri alınır. Bu kişiler hakkında ayrıca Türk Ceza Kanunu hükümleri uygulanır. Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmeyen sürücülere 2000 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınır.
Hükümleri gereği idari para cezaları ile cezalandırılmaları ve ehliyetlerinin geri alınması prosedürünün işletilmesini,
4857 sayılı İş Kanunu'nun ''İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı'' kenar başlıklı 25. maddesindeki
İŞVERENİN HAKLI NEDENLE DERHAL FESİH HAKKI
Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
…
II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
…
d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması (Değişik ibare: 20.06.2012-6331 S.K. m.32/b), işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması,
hüküm gereği işçinin iş sözleşmesinin işverence haklı görülen sebeplerle fesh edilebilmesine
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ''Trafik güvenliğini tehlikeye soka suçu'' kenar başlıklı 179. maddesindeki
Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.
…
Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
hüküm gereği hapis cezasıyla cezalandırılabilmesine,
Ayrıca alkol etkisi altında herhangi bir kusurla trafik kazasına sebebiyet veren kusurlu sürücü hakkında 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun madde 95/2 ve Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası Poliçe Genel Şartları'nın B.4. maddesinde düzenlenen
Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda sigorta ettirene başvurabilir.
…
Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda kazaya sebebiyet veren sigortalıya rücu edebilir.
…
c-) Aracın, uyuşturucu madde veya ilgili mevzuatta belirlenen seviyenin üzerinde alkollü içki almış kişilerce veya aynı mevzuatta alkollü içki alamayacağı belirtilen kişilerce alkollü içki alınmak suretiyle kullanılması sırasında meydana gelen zararlar,
hüküm ve idari düzenleme gereğince trafik kazası sonucu ortaya çıkıp sigorta tarafından karşılanan tüm zararların alkollü kişiden kusuru oranında sigorta şirketince rücu edilebilmesine yol açabilmektedir.
Durum böyle iken alkol belirlemesinin oranının ne olduğu ve ölçümü önem arz etmektedir. Kolluk kuvvetlerince kullanılan ve üfleme ile alkol oranının belirlendiği teknik cihaz kişideki alkol oranının promil değerlendirmesi üzerinden ölçmekteyken yukarıda bahsedildiği gibi doktorlarca yahut adli tıp kurullarında kan örneği üzerinden ölçülen alkol değeri mg/dL nisabınca ölçülmektedir. Bu iki ölçüm birbirinden farklılık göstermektedir. Örneğin kişideki 5 mg/dL alkol kullandığı ilaçtan alabileceği, yediği bir meyveden alacağı ya da bir kolonya koklamasıyla alınacak kadar eser miktarda bir belirleme iken 5 promil alkol kişinin bilincini tamamen kapatacak ve kişiyi komaya sokabilecek derecede fazla alkol aldığı anlamına gelmektedir.
Dolayısı ile kişilerin hukuki süreçleri yürütülürken bu belirlemelerin hangi nisaptan yapıldığının farkında olmak önemlidir.
Promil hesabında alkolün ağırlığı ve kanın hacmi değerlendirmeye alınarak ölçüm yapılmaktadır. Promil = miligram alkol / mililitre kan olarak düşünülebilir. Yani kişinin 0.1 promil alkollü olması 10 miligram alkol / 100 mililitre kan nisabıdır. Kişinin 1 Promil alkollü olması 100 mg Alkol / 100 mL kan nisabına karşılık gelir.
mg/dL Hesabında ise anlaşılabileceği gibi kişinin bir desilitre kanında kaç gram alkol bulunduğu anlamına gelmektedir. Kişinin 20 mg/dL alkollü olması 1 desilitre kanında 20 miligram alkol olduğu anlamına gelmektedir. 1 desilitrenin 100 mililitre olduğu göz önünde bulundurulacak olursa aşağıdaki gibi bir çevirme yapılabilir.